KKM | Prata om Alkohol
734
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-734,ajax_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.5,vc_responsive
ABOUT

PRATA OM ALKOHOL

Prata Om Alkohol drivs sedan starten 2006 av Kunskapskraft & Media med medel från branschföreningarna Sprit & Vinleverantörsföreningen (SVL) och Sveriges Bryggerier. SVL och Sveriges Bryggerier som arbetar aktivt med ett stort antal branschgemensamma frågor i Sverige. Ett av dessa områden är att verka för en sund dryckeskultur i det samhälle som föreningarnas medlemmar är en naturlig del av. En sund dryckeskultur innebär för SVL och Sveriges Bryggerier bland annat att ungdomsåren ska vara befriade från alkohol.

75 %

PRATA OM ALKOHOL

Metodbok beställd från 75 % av alla högstadier och gymnasiet i Sverige

34000

NOVELLSAMLING

Novellsamling beställd i över 34 000 exemplar (Varje år delat över 1 000 elever i novelltävlingen)

Prata Om Alkohol har beställts av 75 % av Sveriges högstadie- och gymnasieskolor. Sedan 2010 är metoden Prata Om Alkohol vetenskapligt utvärderad i samarbete med forskare från Örebro och Lunds Universitet. Varje år genomförs även en webbutvärdering bland användare av metoden.

 

Uppdrag: Koncept, utveckling, pedagogik, design, PR och marknadsföring. Därtill har vi sedan starten helhetsansvaret för förvaltning som omfattar användarsupport, events, fortbildning, elevaktiviteter, lärarstöd, etc. Satsningen består av metodmaterial, novellsamling, events/mässor, lärarfortbildningar, webb och filmproduktion.

Cecilia Giertta Vd, Sverige Bryggerier ”Att kunna tala med unga människor så de lär sig säga nej till alkohol är inget som vi inom bryggerinäringen kan göra direkt själva; det är inte trovärdigt och näringen skulle misskrediteras. Ändå tycker vi att det är oerhört viktigt att unga människor lär sig säga nej, att deras attityder mot alkohol inte ska vara förskönat. Genom Prata om Alkohols arbete kan vi arbeta för ungas attityd mot alkohol utan att själva vara i direktkontakt med ungdomarna. Vi gör nytta genom Prata om Alkohol. Prata Om Alkohol sköter också detta arbete oerhört proffsigt; hade de inte gjort det hade vi inte fortsatt att förnya vårt avtal med dem, år efter år”.

 

”Prata Om Alkohol har med sitt metodmaterial och fortbildning underlättat vårt arbete med att öka engagemanget inom hälsofrämjande frågor i skolan och bland föräldrar.” , Johanna Isaksson, kurator Kunskapsskolan i Spånga

 

Erika Nylander, Vd SVL ”Ungdomar och alkohol hör inte ihop. Därför har SVL satsat på skolprogrammet Prata Om Alkohol. Vi gör det för att visa att näringen både vill och kan ta ett samhällsansvar. Målet är att skjuta upp ungdomarnas eventuella alkoholdebut till vuxen ålder samt lägga grunden för ett ansvarsfullt förhållande till drickande. Programmet är ett långsiktigt projekt som kräver engagerade och professionella projektledare. Genom vårt samarbete med Kunskapskraft och Media har vi hittat en samarbetspartner som tar ett helhetsansvar för både utformning och implementering. De visar vilja och drivkraft samt stor kompetens gällande ungdomar och ungdomskultur. Tillsammans har vi skapat ett av Sveriges mest framgångsrika skolprogram och dessutom givit inspiration till våra nordiska grannländer att starta liknande projekt.”

19000

LÄRARE

Sedan starten 2006 had uppskattningsvis 19 000 lärare arbetat med Prata Om Alkohol

620000

ELEVER

Sedan starten 2006 had uppskattningsvis 620 000 elever arbetat med Prata Om Alkohol

Kund

Sprit & Vinleverantörsföreningen, Sveriges Bryggerier

Date

April 08, 2012

CATEGORY
Alkoholprevention, Handledningar, Hemsida, Novell, Övningar, Pedagogik